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QUESTIONS AND ANSWERS
CONCERNING THE PPE FINAL STANDARDS

1. Does all PPE have to be replaced with PPE that meets the new revised standards?

Answer:  No.  The final standards "grandfather" existing PPE.  That is, PPE that was purchased
before the effective date of the standard can continue in use if it meets the pertinent ANSI
standard in effect at the time of purchase, or if it can be demonstrated to be equally effective.

2. Must all eye protective devices be equipped with side protectors?

Answer:  No, not in all situations.  However, side protectors, such as side shields, are required
when it is determined (through the hazard assessment) that there is a hazard from flying
objects.

3. May side protectors be detachable?

Answer:  Yes.  Detachable side protectors (i.e., clip-on or slide-on side shields) are permitted
if they meet the pertinent requirements of  §1910.133.

4. Is it permissible to wear contact lenses with eye protection?

Answer:  Yes.  OSHA believes that contact lenses do not pose additional hazards to the wearer.
However, it is important to note that contact lenses are not eye protective devices.  If eye
hazards are present, appropriate eye protection must be worn instead of, or in conjunction
with, contact lenses.

5. Do PPE manufacturers have to obtain third party certification that their equipment has been
tested in accordance with, and meets the requirements of, the OSHA PPE standards?

Answer:  No.  However, many PPE manufacturers already, voluntarily, obtain third party
certification of their equipment.

6. Since PPE manufacturers are not required to obtain third party certification, what should
employers do when purchasing PPE?

Answer:  Employers can request the manufacturer to document that the PPE has been tested
to meet specified criteria, and employers can determine if the PPE is marked as meeting the
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pertinent ANSI standard.  For instance, head protective devices should be marked as meeting
ANSI Z41.1.  Additionally, as stated previously, many PPE manufacturers already obtain third
party certification.  Therefore, when purchasing PPE, employers should determine whether or
not the PPE has such certification.

7. Is an employer required to have a written hazard assessment?

Answer:  No, although a written hazard assessment is certainly recommended.  Employers are,
however, required to verify that the hazard assessment has been performed through a written
certification that identifies the workplace evaluated; the person certifying that the evaluation
has been performed; the date(s) of the hazard assessment; and, which identifies the document
as a certification of hazard assessment.

8. Is PPE required for certain SIC codes or certain job titles?  For example, is foot protection
required for employees who work in a warehouse?

Answer:  The PPE standard contains performance-oriented requirements, and does not specify
SIC codes or job titles to mandate the use of certain types of PPE.  Instead, the employer is
required to perform a hazard assessment of the workplace to determine what hazards, if any,
are present. The employer must then make a selection of the appropriate PPE that will protect
employees from the hazards identified by the hazard assessment.

9. Many female employees have complained that they have to wear PPE that does not fit properly
because the PPE has been sized to fit only male employees.  Is this situation going to continue?

Answer:  No.  One of the new requirements of the PPE standard is that employers are now
required to select PPE that properly fits employees [§1910.132(d)(1)(iii)].  PPE is now available
in many different sizes or can be adjusted to many sizes (such as head protective devices).
Even protective footwear is now available in sizes that will properly fit female employees.

10. How often must employees be trained?

Answer:  Employees must be trained before being allowed to perform work requiring the use
of PPE.  Employees must also be retrained:  when there are changes in the workplace which
impact the use of PPE;  when there are changes in the types of PPE to be used; or, when
inadequacies in an employee's knowledge or use of assigned PPE indicate that the employee has
not retained understanding or skill.

11. The final standards reference  specific editions of the ANSI standards that different types of
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PPE must meet.  For example, protective eye and face devices must meet the 1989 edition of
ANSI Z87.1.  In the future, what happens if an employer wants to purchase PPE that meets
a later edition of the same ANSI standard?

Answer:  The Agency will accept PPE as complying with the standard if the PPE is
demonstrated to be as effective as the PPE meeting the specific ANSI standard referenced by
the final standard.  For example, eye and face protective devices meeting a subsequent edition
of the same ANSI standard would be acceptable to the Agency if it could be demonstrated that
they were as effective as those meeting the 1989 edition.  Employers would need to establish
either that there was no substantive difference between a subsequent edition of Z87.1 and the
1989 edition, or that PPE which satisfied subsequently modified test criteria provided
protection equivalent to that provided by PPE which satisfied the 1989 edition.

12. What constitutes an adequate hazard assessment?

Answer:  The final standard is performance-oriented to allow the flexibility needed for
employers to perform a hazard assessment which best reflects their particular workplace.  An
adequate hazard assessment will result as long as the employer meets the requirements of
§1910.132(d)(1).  Additionally, Appendix B contains an example of procedures that satisfy the
hazard assessment requirement.


